Springen Sie direkt: zum Textanfang (Navigation überspringen), zur Hauptnavigation, zur Hilfsnavigation, zur Suche, zur Kontaktinformation

To the homepage of the Frankfurt City Planning Department
stadtplanungsamt-frankfurt.de
DE | EN

Hilfsnavigation

  • Help
  • View

Makeover of Arthur Stern Platz

Reason for the planning measures
Its high levels of traffic makes the station in the Rödelheim district of Frankfurt/Main one of the busy LRT stations inside Frankfurt’s city limits. The station, and by means of an underpass it also links the two parts of Rödelheim, no longer met the requisite standards for an efficient, safe transport facility accessible to all segments of the population. Based on Resolution 1820 passed by the City Council on May 3, 2007, Rödelheim station was expanded and modernized. With the station having been made barrier-free, its forecourts now need to be restored. Construction of the new platforms was followed by the rebuilding of the underpass, with spacious steps and ramps on both sides. The result is an attractive and safe link between the two sections of the district. The completion of Baruch Baschwitz Platz to the east considerably enhanced the station’s appeal. To its west it was only a few years ago that the decisive breakthrough came, and this formed the basis of the urban development plans for legal zoning plan no. 878. The main feature of the plans: an urban plaza to the west of the station that not only features bus stops but also fully functions as a vibrant city plaza.

Planning area
The planned plaza will be located to the west of Rödelheim LRT station, namely between the entrance to and exit from the station, and Breitlacher Strasse.

Planning objective
Redesigning Arthur Stern Platz will create a new urban plaza, that will in turn restructure the flow of traffic in the vicinity of Rödelheim station and improve bus/rail changes. The makeover will also augment the station’s appeal and considerably improve the overall surroundings. The design of the planned public plaza boasts an integrated guidance system for people with disabilities, and the pleasant ambiance is emphasized by the very many trees and benches, as well as sufficient cycle racks. Moreover, with its open space it will provide a venue ideal for a weekly market and for staging other events.

Project flowWith the City Councilors having approved the construction and financing proposal in February 2017 (total cost of the measure € 1.6 million), and following the conclusion of the tendering and contract award procedure, the official groundbreaking ceremony has now been held and construction work has begun. The plaza is expected to be finished by the end of the year.

PDF files relating to the project


Project management

Ms. Barbara Glatz

Telephone: +49 (0)69 212 31372
Fax: +49 (0)69 212 30797